Serie fra 2012
Genre: | dokumentar |
---|---|
Tilføjet: | 2/3 2018 |
Historien om det største drama i dansk politik fortalt af toppolitikerne selv. Gennem 25 år er politiske karrierer blevet skabt eller styrtet i grus og folketingsvalg vundet eller tabt på udlændingepolitikken. Det hele begynder i 1983 med "verdens mest menneskevenlige lov", som bliver vedtaget i Folketinget til den konservative justitsminister Erik Ninn - Hansens store ærgrelse.
I 1986 kommer det første store opgør i dansk politik om flygtninge og indvandrere. Præsten Søren Krarup vil have danskerne til at boykotte Dansk Flygtningehjælps landsindsamling. Det udløser voldsomme reaktioner og trækker fronterne op for de næste mange års kamp om indvandringen. Gennem 25 år er politiske karrierer blevet skabt eller styrtet i grus og folketingsvalg vundet eller tabt på udlændingepolitikken. Serien om det største drama i dansk politik er fortalt af toppolitikerne selv.
Året er 1987 og på den københavnske vestegn er de socialdemokratiske borgmestre i oprør over indvandringen. De får opbakning fra partiformanden Anker Jørgensen, der advarer mod at Danmark "bliver overrendt af de fremmede". De nye signaler fra Socialdemokratiet er medvirkende til justitsminister Erik Ninn Hansens skæbnesvangre beslutning om at stoppe de tamilske familiesammenføringer. Men det ender med nederlag - både for de socialdemokratiske borgmestre og for Erik Ninn Hansen.
I 90erne farer indvandrerdebatten som en orkan gennem dansk politik. I orkanens øje sidder Pia Kjærsgaard og det nystartede Dansk Folkeparti, som høster stemmer i store mængder fra vælgere, som traditionelt har stemt socialdemokratisk. Socialdemokratiet svarer igen med små stramninger af udlændingepolitikken kombineret med angreb på Dansk Folkepartis moral. "Stuerene bliver I aldrig", siger statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Men forgæves.
I 2001 skifter magten. Udlændingepolitikken skal strammes. Bertel Haarder (V) skal som den første integrationsminister føre den nye politik ud i livet. Det placerer ham i centrum i kampen om indvandringen. Hårdt presset fra begge sider ændrer han udlændingelovene. Men han betaler en personlig pris... Gennem 25 år er politiske karrierer blevet skabt eller styrtet i grus og folketingsvalg vundet eller tabt på udlændingepolitikken. Serien om det største drama i dansk politik er fortalt af toppolitikerne selv.
I 2007 dukker to nye ansigter op i kampen om indvandringen. Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten og Karsten Lauritzen fra Venstre. De to tager livtag om afviste asylansøgere i Brorsons Kirke, pointsystemer og statsløse palæstinensere. Med aktivisme og politik som våben udspiller der sig en duel, som får magtforholdene til at skride. For første gang i lang tid kommer tilhængerne af en stram udlændingepolitik i defensiven. Gennem 25 år er politiske karrierer blevet skabt eller styrtet i grus og folketingsvalg vundet eller tabt på udlændingepolitikken. Serien om det største drama i dansk politik er fortalt af toppolitikerne selv.