Stream nu på

En stor dag på godset

Tilføjet: 9/4 2025
Lene Beier tager på besøg på seks af de mest kendte og smukkeste danske slotte og herregårde. Her møder hun godsejerne og deres familier, som kæmper for at holde de store bygninger i live. Før i tiden havde man måske 100 ansatte på de store godser, men i dag må de fleste godsejere klare hverdagen med et par mand. Ofte har godserne været i familien i flere end ti generationer, men ingen har lyst til at være den, der lukker og slukker, så alle forsøger at finde nye måder at skabe indtægt på.
Episode 1
1

Episode 1

Lene Beier rejser igen Danmark rundt og besøger de gamle godser og slotte, og hun begynder på Dragsholm Slot - en af landets ældste ridderborge. Her skal hun på sin første vinhøst nogensinde sammen med Gitte og Mads Bøttger. De er fjerde generation på stedet og har fået både hotel og restaurant til at vokse. Men den innovative igangsætter Mads Bøttger stopper ikke dér, for da han blev opfordret til at plante en vinmark og lave vin, lød det tilstrækkeligt vildt til, at det var noget, han syntes, de skulle. Lene er også en tur under havets overflade, og så skal vi høre om frøken Celestine Morgenstjerne, der blev muret levende inde på slottet.

Episode 2
2

Episode 2

Lene Beier skal ud at flyve sammen med godsejer Ditlev Hasselbalch fra Grønnessegaard Gods. Det er hun ikke meget for, men hun overvinder sin flyskræk og erkender, at der er en god udsigt over det store nostalgitræf, som finder sted på 'den store dag på godset'. Godsejer Ditlev og hans kone, Ann-Louise, er fjerde generation på Grønnessegaard Gods, og for at få det hele til at klappe er både voksne og børn på arbejde på den store dag - samtidig med at der skal drives et landbrug. Lene hører om, hvordan dyrevelfærd og industrihistorie er en uløselig del af stedet, og så besøger hun også smukke Arresødal Slot, der har givet inspiration til alt det, der sker på dagen.

Episode 3
3

Episode 3

Lene Beier er inviteret til gallamiddag på Kragerup Gods, hvor godsejere fra nær og fjern skal spise en helt særlig middag. Menuen er nemlig genskabt efter gamle 'middagsbøger', som har ligget gemt i kælderen under godset i over 100 år. Ideen er, at Regitze, der skal overtage godset, skal lære noget om de gamle traditioner og samtidig møde gæsterne. Og de er ikke hvem som helst, men efterkommere af de gæster, der kom til selskaberne for flere generationer siden. Det er Regitzes mor, Birgitte, der har fået ideen, og imens de dækker op, fortæller de, hvordan de ved hårdt arbejde og økonomisk sats, har forvandlet Kragerup til et firestjernet hotel og et stort effektivt landbrug med 70 ansatte.

Episode 4
4

Episode 4

På Gyldensteen Gods hjælper Lene Beier med at få æblehøsten i hus - og hun giver også en hånd med til en høst af noget ganske særligt, der kræver beskyttelsesdragt. Det er grev Peter og grevinde Nynne Bernstorff, der bor på Gyldensteen Gods, og de er 11. generation på godset, der har været drevet af slægten siden begyndelsen af 1700-tallet. Peters far, lensgreve Frants Gyldensteen, er daglig leder af det traditionelle landbrug. Han viser rundt i de imponerende stuer i hovedbygningen - og på det store loft, hvor Lene finder spor efter lengrevens gamle børneværelse. Hun får historien om en dramatisk brand, og så skal vi også høre, om æblerne er, som de skal være.

Episode 5
5

Episode 5

To prinsesser, en godsejer, en forpagter, et isbjørneskind og en gammel guldskat. Det er ingredienserne, når Lene Beier besøger Broholm Gods på Fyn, hvor der er DM i dressur. Godsejer Anne Lütken har ansvaret for det hele, og hendes familie er en af de gamle slægter, der kan spore familie længst tilbage på det samme gods her i landet, og det er de stolte af. Men familien har været tvunget til at flytte ud af hovedbygningen på godset og indrette et hotel i stedet for. Lene er på rundtur i de fine stuer, der oser af historie, og Annes mor, Birgitte på 95 år, går med og fortæller, hvordan hun har oplevet den ændring, som Broholm har været igennem - fra privatbolig til hotel.

Episode 6
6

Episode 6

Hampen skal høstes på Møllerup Gods. Familien Gamborg er nemlig 'hampnørder', og Lene Beier er med på høstdagen, men hun er også med, når familien afholder en stor hampdag inden høsten. Familien vil gerne vise hampplantens mange muligheder og forklare forskellen på det hamp, de har stående på marken, og som man ikke kan blive skæv af at ryge, og så det medicinske cannabisprojekt, som de er en del af. Lene besøger det nyetablerede cannabisvæksthus, og tidligere hofdame Lena Lüttichau viser rundt i de smukke stuer og fortæller historien om et kongemord, der - måske - blev begået af Marsk Stig, der har boet på Møllerup.

Episode 7
7

Episode 7

I de tyske snedækkede bjerge ligger det gamle Berleburg Slot, og her bor prins Gustav og prinsesse Nathalie. De får besøg af Lene Beier i en tid, der er særdeles vigtig for familien, nemlig juletiden. Det traditionelle julemarked på slottet er ikke bare et marked, men en regulær tidsrejse gennem historien, og indenfor i slottets stuer står tre overdådige juletræer, der hver især gør højtiden hyggelig. Prinsesse Nathalie giver Lene et olympisk tilbud, hun ikke kan sige nej til, og så snyder prins Gustav Lene med et maleri, hvor der gemmer sig en familiehemmelighed. Prins Gustav og prinsesse Nathalie er søskende og børn af prinsesse Benedikte og prins Richard.

Episode 8
8

Episode 8

36 familiemedlemmer er samlet til traditionel julefest i den store familiesal på Ledreborg Slot, når Lene Beier kommer forbi. Hun får lov til at hjælpe John Munro med at fælde juletræer og stoppe kalkunen sammen med Silvia Munro. Klassisk engelsk plumpudding bliver tilberedt efter skotsk forbillede, og netop det skotske kommer til udtryk, når John spiller julemusik på sækkepiben, mens onkel Phillip klæder sig ud som julemand og overrasker børnene. De tre døtre fortæller om julen på slottet og kærligheden til stedet, og i slottets smukke kirke falder snakken på religion og tro.